LjubeTjube so vzrejene skladno s pasemskim standardom za gladkodlake prinašalce Mednarodne kinološke zveze (FCI) št. 121, ki ga v slovenskem prevodu najdete spodaj.

Besedilo standarda je precej jedrnato ter mestoma dvoumno, zato bralec zgolj iz standarda ne more ugotoviti, kaj točno predpisuje. To je mogoče izvedeti šele z dodatno literaturo in usposabljanji. Po Splošnem pravilniku FCI pasemski standardi temeljijo na standardu države izvora. Kot je razvidno iz FCI standarda, pasma gladkodlaki prinašalec izvira iz Velike Britanije, zato se je pri razumevanju standarda treba v prvi vrsti opreti na uradno razlago in slike v britanskem Razširjenem pasemskem standardu (ang. Extended Breed Standard), ki ga je za britansko matično pasemsko organizacijo – Flatcoated Retriever Society (FCRS) – pripravila mednarodna kinološka sodnica in pasemska specialistka Becky Johnson. Razširjeni pasemski standard je obvezno čtivo za vse sodnike in vzreditelje gladkodlakih prinašalcev, od katerih se pričakuje, da se bodo pri sojenju oziroma vzreji držali njegovih določil. Dostopen je v spletni trgovini FCRS.

Poleg druge literature o zgradbi gladkodlakih prinašalcev, lovskih psov in psov na splošno, so eden najboljših virov znanja o standardu pasme predavanja oziroma delavnice z živimi modeli, na katerih pasemski specialisti iz matične države v živo pokažejo in razložijo, kako izgleda pravilen ter kako nepravilen del pasjega telesa. Pasje razstave po večini iz različnih razlogov niso povsem zanesljiv vir tega znanja. Omogočajo sicer, da dobimo mnenje kinološkega sodnika, katerega vrednost je odvisna od njegovega znanja o pasmi in objektivnosti. Poleg tega lahko v živo vidimo različne predstavnike pasme in urimo svoje oko za posamezne dele zgradbe telesa ter njihovo delovanje. Različne delovne preizkušnje prav tako ne razkrijejo vseh odstopanj od standarda, četudi le-ta ovirajo psa pri opravljanju tradicionalnega dela. Na podlagi rezultatov posamičnih preizkušenj denimo ni mogoče sklepati o hibah v zgradbi telesa, katerih škodljive posledice se izrazijo na daljši rok ali ob intenzivnejših vsakodnevnih naporih.

Vzreditelji LjubihTjub se zavedamo, da brez znanja in podatkov ni mogoče kakovostno vzrejati gladkodlakih prinašalcev skladno s pasemskim standardom, saj psov brez napak in odstopanj ni, zato vestno zbiramo podatke, preučujemo razpoložljivo literaturo, se udeležujemo seminarjev o pasemskem standardu ter upoštevamo njegova določila pri selekciji psov za vzrejo in izbiri paritvenih kombinacij. Prav tako z vzrejnimi psi obiskujemo pasje razstave ter jih preizkušamo v delu.

Ker je večina gradiva o pasemskem standardu v sorazmerno zahtevni angleščini, smo z namenom podpore slovenskim vzrediteljem in ljubiteljem pasme k slovenskemu prevodu standarda dodali komentarje v slovenskem jeziku in skice: