LjubeTjube so vzrejene skladno s pasemskim standardom za gladkodlake prinašalce Mednarodne kinološke zveze (FCI) št. 121, ki ga v slovenskem prevodu najdete spodaj.

Besedilo standarda je precej jedrnato ter mestoma dvoumno, zato bralec zgolj iz standarda ne more ugotoviti, kaj točno predpisuje. To je mogoče izvedeti šele z dodatno literaturo in usposabljanji. Po Splošnem pravilniku FCI pasemski standardi temeljijo na standardu države izvora. Kot je razvidno iz FCI standarda, pasma gladkodlaki prinašalec izvira iz Velike Britanije, zato se je pri razumevanju standarda treba v prvi vrsti opreti na uradno razlago in slike v britanskem Razširjenem pasemskem standardu (ang. Extended Breed Standard), ki ga je za britansko matično pasemsko organizacijo – Flatcoated Retriever Society (FCRS) – pripravila mednarodna kinološka sodnica in pasemska specialistka Becky Johnson. Razširjeni pasemski standard je obvezno čtivo za vse sodnike in vzreditelje gladkodlakih prinašalcev, od katerih se pričakuje, da se bodo pri sojenju oziroma vzreji držali njegovih določil. Dostopen je v spletni trgovini FCRS.

Poleg druge literature o zgradbi gladkodlakih prinašalcev, lovskih psov in psov na splošno, so eden najboljših virov znanja o standardu pasme predavanja oziroma delavnice z živimi modeli, na katerih pasemski specialisti iz matične države v živo pokažejo in razložijo, kako izgleda pravilen ter kako nepravilen del pasjega telesa. Pasje razstave po večini iz različnih razlogov niso povsem zanesljiv vir tega znanja. Omogočajo sicer, da dobimo mnenje kinološkega sodnika, katerega vrednost je odvisna od njegovega znanja o pasmi in objektivnosti. Poleg tega lahko v živo vidimo različne predstavnike pasme in urimo svoje oko za posamezne dele zgradbe telesa ter njihovo delovanje. Različne delovne preizkušnje prav tako ne razkrijejo vseh odstopanj od standarda, četudi le-ta ovirajo psa pri opravljanju tradicionalnega dela. Na podlagi rezultatov posamičnih preizkušenj denimo ni mogoče sklepati o hibah v zgradbi telesa, katerih škodljive posledice se izrazijo na daljši rok ali ob intenzivnejših vsakodnevnih naporih.

Vzreditelji LjubihTjub se zavedamo, da brez znanja in podatkov ni mogoče kakovostno vzrejati gladkodlakih prinašalcev skladno s pasemskim standardom, saj psov brez napak in odstopanj ni, zato vestno zbiramo podatke, preučujemo razpoložljivo literaturo, se udeležujemo seminarjev o pasemskem standardu ter upoštevamo njegova določila pri selekciji psov za vzrejo in izbiri paritvenih kombinacij. Prav tako z vzrejnimi psi obiskujemo pasje razstave ter jih preizkušamo v delu.

Ker je večina gradiva o pasemskem standardu v sorazmerno zahtevni angleščini, smo z namenom podpore slovenskim vzrediteljem in ljubiteljem pasme k slovenskemu prevodu standarda dodali komentarje v slovenskem jeziku, do katerih lahko dostopate s klikom na povezavo pri posameznem delu standarda.  Komentarje smo strnili s pomočjo naslednjih virov in literature:

 • Cole, Robert W. (2004), An Eye For A Dog, Illustrated Guide to Judging Purebred Dogs, USA, Dogwise Publishing
 • FCI-Standard No. 121 Flat Coated Retriever (2009), Belgium, Federation Cynologique Internationale
 • Flatcoated Retriever Breed Standard, (2000), UK, The Kennel Club
 • Grayson, Peggy (1997), Good Judgement, The New Judge’s Guide to Dog Showing and the Showring, UK, Kingdom Books
 • Hastings, Pat (2011), Structure in Action: The Makings of a Durable Dog, USA, Dogfolk Enterprises
 • Illustrated Breed Standard (1999), USA, Flat-Coated Retriever Society of America
 • International Regulations for Field Trials for Retrievers (2022), Belgium, Federation Cynologique Internationale
 • Johnson, Becky (2013), Extended Breed Standard, UK, The Flatcoated Retriever Society
 • Laughton, Nancy (1980), A Review of the Flat-Coated Retriever, 2nd Edition, UK, Pelham Books
 • Petch, Paddy (1988), The Complete Flat Coated Retriever, UK, The Boydell Press
 • Standard for the Flat-Coated Retriever (1990), USA, American Kennel Club

Pasemski standard FCI št. 121:

Gladkodlaki prinašalec

IZVOR: Velika Britanija

DATUM OBJAVE URADNEGA VELJAVNEGA STANDARDA: 28.07.2009.

UPORABA: Lovski pes.

FCI-KLASIFIKACIJA:         Skupina 8            Prinašalci, šarivci, vodni psi.

Sekcija 1              Prinašalci.

Z delovno preizkušnjo.

SPLOŠNI VIDEZ: Pameten, živahen pes srednje velikosti z bistroumnim izrazom, izkazuje moč brez okornosti in iskrivost brez šibkosti.

Več

VEDENJE / ZNAČAJ: Velikodušno obdarjen z naravnimi lovskimi sposobnostmi, optimizmom in prijaznostjo, ki jo izraža z navdušenim mahanjem repa; samozavesten in ljubezniv.

Več

GLAVA: Dolga in lepo oblikovana.

LOBANJSKI DEL:

Lobanja: Ploska in zmerno široka.

Stop: Rahel stop med očmi, nikakor ne sme biti poudarjen, izogibati se je treba zakrivljenosti gobca navzdol ali navzgor.

OBRAZNI DEL:

Smrček: Dobre velikosti, z odprtimi nosnicami.

Čeljusti/Zobje: Čeljusti dolge in močne, sposobne nositi zajca ali fazana, s popolnim, pravilnim in kompletnim škarjastim ugrizom, tj. zgornji zobje tesno prekrivajo spodnje in so pod pravim kotom vsajeni v čeljust. Zobje zdravi in močni.

Več

OČI: Srednje velike, temno rjave ali lešnikove barve, z zelo bistroumnim izrazom (okroglo poudarjeno oko močno nezaželeno). Niso poševno vstavljene.

Več

UHLJI: Majhni in dobro nastavljeni, tesno ob strani glave.

Več

VRAT: Glava dobro vsajena v vrat, ki je zmerno dolg in brez odvečne kože, simetrično vstavljen in poševno položen v ramena; dobro prehaja v hrbet, da omogoča enostavno iskanje sledi.

Več

TELO:

Ledja: Kratka in kvadratna. Dolg ledveni del je močno nezaželen.

Prsni koš: Globok in dokaj širok, z dobro izraženo prsnico. Prednja rebra dokaj ravna. Dobro narebreno telo se postopno boči in je dobro zaobljeno v sredini, proti okončinam pa precej manj.

Več

REP: Kratek, raven in dobro nastavljen, veselo nošen, a nikoli preveč nad višino hrbta.

Več

OKONČINE

PREDNJE OKONČINE: Prednje tace ravne, s kostjo dobre kakovosti skozinskoz.

Komolec: Se giba prosto in enakomerno ob prsnem košu.

Prednje šape: Okrogle in močne, s sklenjenimi in dobro izbočenimi prsti. Blazinice debele in močne.

ZADNJE OKONČINE: Mišičaste. Mora stati pravilno z vseh strani.

Kolenski sklep: zmerno upognjen.

Skočni sklep: zmerno upognjen, nizko postavljen. Kravja stoja močno nezaželena.

Zadnje šape: Okrogle in močne, s sklenjenimi in dobro izbočenimi prsti. Blazinice debele in močne.

Več

HOJA / GIBANJE: Prosto in tekoče; ravno in točno, gledano tako od spredaj kot od zadaj.

Več

KOŽUH

Dlaka: Gosta, fine do srednje teksture in dobre kakovosti, karseda priležna. Tace in rep dobro odlakani. Polna odlakanost z zrelostjo izpopolni eleganco dobrega psa.

Barva: Le črna ali jetrna.

Več

VELIKOST IN TEŽA:

Zaželena višinapsi: 59 – 61,5 cm
psice: 56,5 – 59 cm
Zaželena teža v dobri telesni pripravljenosti: psi: 27 – 36 kg
psice: 25 – 32 kg
Več

NAPAKE: Vsako odstopanje od zgoraj navedenih točk se šteje za napako in resnost, s katero je treba napako obravnavati, mora biti v natančnem sorazmerju z njeno stopnjo ter vplivom na zdravje in dobrobit psa ter na njegovo zmožnost opravljanja za pasmo tradicionalnega dela.

DISKVALIFIKACIJSKE HIBE:

 • Napadalnost ali pretirana plašnost.
 • Vsak pes, ki očitno kaže telesne ali vedenjske nenormalnosti.

Opombe:

 • Samci morajo imeti dve očitno normalni modi popolnoma spuščeni v mošnjo.
 • V vzreji se smejo uporabiti le funkcionalno in klinično zdravi psi, s tipično telesno zgradbo za pasmo.